Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και εν όψει της επικείμενης έγκρισής του εκπαιδευτικού προγράμματος του 1ου Γενικού Λυκείου Παλαιού Φαλήρου «Αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπώ τις πατρίδες» έγινε στο χώρο του σχολείου η πρώτη συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα. Αντικείμενο του προγράμματος είναι ο ρατσισμός και οι ναζιστικές ιδεολογικές παράμετροι με τις οποίες συνδέεται αυτός.
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες οι στόχοι του Προγράμματος και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα γίνουν. Οι στόχοι του Προγράμματος συνοψίζονται στα παρακάτω: καλλιεργηθεί στους/ις μαθητές/μαθήτριες το αίσθημα ευθύνης και αντίστασης απέναντι σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας και βίας, που  αναδεικνύουν και εδραιώνουν ρατσιστικές στάσεις και πρακτικές, οι οποίες εν τέλει υποσκάπτουν τη δημοκρατία, την έννοια του/της πολίτη και των δικαιωμάτων του/της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποδοχή της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου/της άλλης ως θεμελιώδεις παραμέτρους μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Οι δε παιδαγωγικές δράσεις που θα λάβουν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες σχετίζονται με μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας και οπτικοακουστικού υλικού, συζητήσεις με άτομα και φορείς που δραστηριοποιούνται σε ανάλογο πλαίσιο, επισκέψεις, σύνταξη εργασιών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν είκοσι πέντε (25) μαθητές και μαθήτριες και οι τρεις καθηγητές/καθηγήτριες οι οποίοι/ες έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση (Ματίνα Λεονταρά, Τριαντάφυλλος Πετρίδης, Πηνελόπη Τσαλίκουσου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου