Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Καταγράφουμε την εμπειρία μας από την επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου


Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014
Μετά την επίσκεψή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ζητήσαμε από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους, τα συναισθήματά τους και ό,τι άλλο ένιωθαν. Ήταν μια διαδικασία αποφόρτισης και αναστοχασμού πάνω στο τι βίωσαν με αυτή την επίσκεψη. Παρακάτω τα κείμενά τους, αντιγραμμένα με τυχαία σειρά. 

Η επίσκεψη στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου μου δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα. Η ατμόσφαιρα ήταν επιβλητική και οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλες, αφού το τοπίο μου προκάλεσε δέος. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν η διαδικασία προσπάθειας αποφυγής από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι φυλακισμένοι, έπειτα από τα βασανιστήρια που υφίσταντο, θέλοντας να τερματίσουν τη ζωή τους, οδηγούνταν στα ηλεκτροφόρα καλώδια και φυσικά πέθαιναν.
Ελευθερία Πασχαλίδη, Α3


Η επίσκεψη στο Νταχάου ήταν τελείως διαφορετική από ό,τι φανταζόμουν. Περίμενα να νιώσω πιο έντονα αισθήματα. Βέβαια ο ξεναγός μας κατάφερε να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ανάλαφρη, όσο αυτό επιτρεπόταν. Μας μιλούσε συνέχεια και μας περιέγραφε τα πάντα αναλυτικά. Ενώ η κατάσταση στο Νταχάου ξεκίνησε χωρίς να μου δημιουργήσει αισθήματα φρίκης, προς το τέλος όμως ήταν εντελώς φρικιαστικό και ανατριχιαστικό όλο αυτό που συνέβαινε εκεί και μόνο στη σκέψη. Είδαμε τους χώρους στους οποίους αρχικά πήγαιναν οι άνθρωποι, ύστερα είδαμε τους χώρους στους οποίους ζούσαν, σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον, είδαμε τους χώρους όπου γίνονταν τα βασανιστήρια και, τέλος, το θάλαμο όπου τους θανάτωναν. Ένιωσα θλίψη, αλλά ταυτόχρονα μου δημιουργήθηκαν και αρκετά ερωτήματα. Όταν μπήκαμε στους «φούρνους» πραγματικά ανατρίχιασα, όλο αυτό που συνέβαινε ήταν απαίσιο. Στο τέλος της ξενάγησής, συγκεντρωθήκαμε όλοι και αναλύσαμε φωτογραφίες τραβηγμένες εκεί· αυτό πιστεύω ότι βοήθησε στο να συνέλθουμε λίγο από αυτό που είχαμε παρακολουθήσει.

Αγγελική Κουρουπάκη, Α2


Όσον αφορά στο Νταχάου η ξενάγηση ήταν ακριβής και απλή χωρίς φιλοφρονήσεις προς τους Γερμανούς. Αλλά η αγένεια του ξεναγού ήταν οφθαλμοφανής. Γενικότερα, ήταν περίεργο να βρίσκεσαι σε ένα στρατόπεδο που πριν χρόνια πέθαναν χιλιάδες αθώοι. Ο ξεναγός ήταν αμερόληπτος και δε μας μετέφερε κάποιο συναίσθημα, κάτι το οποίο με δυσαρέστησε γιατί κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μια απλή ξενάγηση μουσείου.

Χριστίνα Χατζηθεοδώρου, Β3


Όμως η επίσκεψή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου ήταν καθοριστική. Εκεί κάτσαμε 4 ώρες, όπου είχαμε έναν ξεναγό με τον οποίο ξεναγηθήκαμε σε αυτόν τον τεράστιο χώρο που πραγματικά αξίζει να τον δει κανείς και να μάθει τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους. Βλέποντας τα βασανιστήρια και τους φούρνους, πραγματικά ανατρίχιασα μόνο στη σκέψη το τι περνούσαν αυτοί οι άνθρωποι και τις αντίξοες συνθήκες ζωής τους.

Αντώνης Δασκαλάκης, Α1


Η επίσκεψη στο Νταχάου μου δημιούργησε πολύ περίεργα συναισθήματα. Ένιωθα πολύ μεγάλη θλίψη και οι εικόνες που αντίκρισα ήταν τραγικές. Όλη η ομάδα είχε στεναχωρηθεί πολύ. Αυτό που ήθελε να περάσει η επίσκεψη μας στο Νταχάου προφανώς ήταν ότι μέσα από τα δεινά ενός πολέμου προβάλλονται αντιπολεμικά μηνύματα. Αυτό ακριβώς πέτυχε και η εκδρομή αυτή, καθώς μου έγιναν βιώματα οι εικόνες αυτές. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να επισκεφτούν το Νταχάου γιατί ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος εξόντωσης των πτωμάτων στα κρεματόρια. Όλα αυτά πρέπει να φανούν στον κόσμο έτσι ώστε να φανερωθεί πόσο καταστροφικό μπορεί να γίνει το ανθρώπινο ον.

Ζωή Φουρτούνη, Α3


Επίσκεψη στο Νταχάου. Η επίσκεψή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν μια μοναδική εμπειρία, αν και σκληρή, ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε. Ο χώρος προκαλούσε θλίψη και στενοχώρια με τη σιωπή που επικρατούσε και με τους θαλάμους αερίων, αλλά και με τα κρεματόρια. Η ξενάγηση του κυρίου Τομπίας ήταν κυνική και η συμπεριφορά του απότομη.

Φάνης Πέγκας, Β2

Όμως η επίσκεψη στο Dachau ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού αφορούσε την πρόσφατη ιστορία. Βέβαια ήταν κουραστικό, γιατί ο ξεναγός μας ήταν λεπτολόγος και κάτσαμε πολλές ώρες.
Άγγελος Κλεάνθης, Α2


Σήμερα πήγαμε στο Νταχάου. Ο φόβος μου μπροστά σ’ αυτά που είδα αντιμάχεται μόνο τη φρίκη μου μπροστά σ’ αυτά που ένιωσα.

Βασίλης Πατινιώτης, Β2


Πριν πάμε στο Νταχάου περίμενα ένα μέρος πολύ πιο διαλυμένο και απείραχτο. Όταν κάναμε μια ξενάγηση στο χώρο το μέρος είχε πολλά μνημεία για αυτούς που [έχουν] χαθεί άδικα σε εκείνο το στρατόπεδο, με αρκετά κτίρια ανοικοδομημένα για αναπαράσταση των φριχτών καταστάσεων διαβίωσης και τις πράξεις των SS. Όσο περνούσε η ξενάγηση τόσο πιο άσχημα ένιωθα με αποκορύφωμα την είσοδο στο κρεματόριο και, το χειρότερο, στους θαλάμους αερίων. Όταν μπήκα στο σκοτεινό θάλαμο και σκέφτηκα όχι μόνο το θάνατο των ανθρώπων, αλλά κυρίως το φόβο που θα ένιωθαν πριν αρχίσει η δολοφονία τους.

Φώτης Γαλάνης, Α1


Το Νταχάου ήταν μια μοναδική εμπειρία, αλλά δε μου προκάλεσε τη συγκίνηση που περίμενα.

Αιμίλιος Καραβοκύρης, Α2


Σήμερα πήγαμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Καθώς έμπαινες από την κύρια είσοδο έβλεπες μια τεράστια αλάνα γεμάτη χαλίκια και παλιά κτίρια αριστερά δεξιά περιτριγυρισμένα με ψηλά δέντρα. Πήγαμε στους θαλάμους αερίων, στους φούρνους που καίγανε τους νεκρούς και σε διάφορα άλλα δωμάτια. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

Σόνια Σιαμντιμπιάν, Α3


Νταχάου. Με το που πατάς το πόδι σου στο Νταχάου το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο με συναισθήματα αδικίας, οργής και απογοήτευσης για το πόσο απάνθρωπα εγκλήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να επεκτείνει την εξουσία του. Τα δωμάτια ήταν μισοκαμένα, οι φυλακισμένοι ήταν στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στα δωμάτια και στα λουτρά. Εργάζονταν σκληρά σε άθλιες συνθήκες χειμώνα καλοκαίρι και τους στιγμάτιζαν με ένα τατουάζ ανάλογα με την καταγωγή και το ιστορικό τους. Συγκλονιστικό ήταν το σημείο με το θάλαμο αερίων και τα κρεματόρια, αλλά παρ’ όλα αυτά έκρυβαν ευθύνες και συμφέροντα πίσω από photoshop και προπαγάνδες.

Βαρβάρα Τσότσου, Β3

Αρκετά ενδιαφέρουσα, όχι όμως όσο περίμενα, ήταν η επίσκεψή μας στο Νταχάου. Θα ήθελα να μας άφηναν και λίγο μόνους μας να δούμε το χώρο καλύτερα και να μη δεσμευόμασταν στην κάθε αίθουσα μόνο πέντε λεπτά.
Μαριλένα Χριστοδουλίδη, Α3


Ως προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης περίμενα διαφορετικά πράγματα και εικόνες (δηλαδή πιο σκληρές), αλλά είδα ένα χώρο πολύ παραλλαγμένο.

Δημήτρης Κορόμηλος, Α2


Για το Νταχάου πάνω κάτω ήξερα τι θα έβλεπα, αλλά δε φανταζόμουνα τη φρικαλεότητα που υπήρξε εκεί και μπορείς να τα συναντήσεις μπροστά σου και να τα αισθανθείς πάνω σου. Το Νταχάου είναι ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να προκαλέσει ο απάνθρωπος ναζισμός.

Απόστολος Φουρνατζόπουλος, Α3


Κατόπιν επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που θα τη θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Η περιήγησή μας στο στρατόπεδο έγινε με τη βοήθεια ενός ξεναγού, ο οποίος μάς μίλησε για την ιστορία του Νταχάου και πήγε στα κυριότερα σημεία του στρατοπέδου.

Χαρά Στασινοπούλου, Α3


Επίσης είχαμε την ευκαιρία και μας ξενάγησαν στο Νταχάου. Εκεί είδαμε και νιώσαμε πώς οι κρατούμενοι ζούσαν και το πόσο άσχημες ήταν οι συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Με τη βοήθεια του ξεναγού γνωρίσαμε και μάθαμε τα τρομακτικά και απάνθρωπα βασανιστήρια που έκαναν οι φύλακες στους φυλακισμένους.

Παρασκευή Πανταζή, Α3


Το στρατόπεδο Νταχάου, όπως μας είχαν περιγράψει, περίμενα να μου προκαλέσει δέος, ένα μέρος όπου έχουν γίνει τρομερά εγκλήματα. Έτσι λοιπόν, όταν πήγαμε συναντήσαμε μέρη όπου είχαν δολοφονηθεί χιλιάδες άνθρωποι. Πήγαμε σε δωμάτια όπου σκότωναν ανθρώπους, σε δωμάτια όπου καίγανε τα πτώματά τους και μας εξήγησε αυτός ο κουραστικός ξεναγός που προσλάβαμε τις άθλιες συνθήκες ζωής που είχαν οι φυλακισμένοι άνθρωποι εκεί πέρα. Γενικά είδαμε μέρη που τα ακούγαμε μόνο σαν Ιστορία και που ποτέ δε φανταζόμασταν ότι θα είναι τόσο απάνθρωπα, πράγμα που πιστεύω πως προκάλεσε σε όλους αρνητικά συναισθήματα και ευαισθησία προς όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Γιώργος Ράμιας, Α3

Η επίσκεψή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου μας έκανε να νιώσουμε όλοι ρίγος και ταραχή για τους ανθρώπους που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί αντιλαμβάνεσαι τη θηριωδία των ανθρώπων στο συνάνθρωπο. Όλοι νιώσαμε την οργή για τους τόσους ανθρώπους που χάθηκαν εκείνη την εποχή.
Δήμητρα Χατζοπούλου, Α3


Η επίσκεψή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εργασίας Νταχάου ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας για την περαίωση του ταξιδιού. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η κατανόηση της σκληρότητας των ναζί και των επιπτώσεων του ναζισμού, καθώς και η εξοικείωση με διαφορετικές κουλτούρες. Αποτέλεσε, λοιπόν, τον καλύτερο προορισμό το στρατόπεδο αυτό, καθώς καλύπτει απόλυτα όσον αφορά στην κατανόηση των συνεπειών μιας τέτοιας απαράδεκτης συμπεριφοράς όπως αυτής που υιοθέτησαν οι ναζιστές. Όσον αφορά στις εντυπώσεις τώρα. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, αλλά ξεκάθαρα. Δεν ήταν δυνατόν να μπερδέψει κανείς τα τόσο έντονα συναισθήματα αποτροπιασμού, βαθιάς λύπης και κατανόησης για τους νεκρούς. Πιστεύω πως η ομάδα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα ερεθίσματα που μας δόθηκαν, όχι όμως χωρίς παρατηρήσεις. Δίκαια έγιναν, βέβαια, αλλά ήταν ομολογουμένως ψυχρός ο ξεναγός. Τέλος, η ξενάγηση ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής.

Γιώργος Λεβαντής, Α2


Στο Νταχάου τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις που περίμενα να μου δημιουργηθούν δε δημιουργήθηκαν. Περίμενα, κατ’ αρχάς, το στρατόπεδο πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν (ένα σκοτεινό και καταθλιπτικό μέρος χωρίς ίχνος πράσινου). Πίστευα ότι με το που θα έμπαινα θα θλιβόμουν και θα φρίκαρα. Νομίζω πως αυτό δεν έγινε εξαιτίας του ξεναγού ο οποίος φρόντισε να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα. Γενικά, περίμενα περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή σε αυτό το μέρος. Παρ’ όλα αυτά το πιο εντυπωσιακό ήταν αναμφίβολα τα κρεματόρια και, κυρίως, οι θάλαμοι αερίων. Γενικά, με εντυπωσίασε η έλλειψη στοιχείων, αφού σε αυτό άλλωστε αποσκοπούσε και η καύση των νεκρών. Εκεί όμως που ένιωσα απαίσια ήταν στους θαλάμους [αερίων] γιατί σκεφτόμουν τους ανθρώπους που πέθαναν με αυτόν τον τρόπο. Αυτός ο θάνατος δεν αξίζει σε κανέναν.

Μαριλένα Γιαλούρη, Β1


Οι εντυπώσεις μου από το Νταχάου ήταν συγκεχυμένες καθώς από τη μια ο χώρος ήταν πάρα πολύ προσεγμένος σε σημείο που θα μπορούσα να πω πως παραήταν προσεγμένος καθώς δε σε βοηθούσε να μπεις στο περιβάλλον. Βέβαια έμαθα πράγματα, συγκινήθηκα, προσπάθησα να νιώσω το άγχος των κρατουμένων και να μπω στη θέση τους. Τέλος, κατέληξα σε αυτό που πίστευα και πριν, ο φασισμός πρέπει να πεθάνει, να ξεχαστεί ως υπάρχουσα ιδεολογία, αλλά τέτοιοι χώροι να υπάρχουν για να θυμόμαστε τη βαρβαρότητα αλλά και την απανθρωπιά αυτών των ιδεών, αν μπορεί κανείς να τις πει ιδέες και ιδεολογίες, όπως και κάθε παραπλήσιας ιδέας!

Ματθαίος Βασιλικός, Α1


Περιμέναμε βασικά το Νταχάου έτσι όπως στην ταινία στο Πρόγραμμα. Τελικά από κοντά είναι πιο φανταστικό και πιο συγκινητικό. Τεράστιο και με μεγάλη και θαυμαστή ιστορία. Τα συναισθήματα βασικά είναι ανάμεικτα, μια χαιρόσουν που ήσουν σε αυτό το μέρος και μια λυπόσουν για τους ανθρώπους που χάνοντναν από θλιβερό τρόπο.

Φώτης Λούλας, Α2


Τα συναισθήματα μου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν ήταν τόσο έντονα, όσο τα περίμενα. Ναι μεν ήταν φρικιαστικά τα πράγματα που γινόντουσαν εκεί μέσα, όμως ο ξεναγός δεν είχε μεταδοτικότητα και δεν κατάφερε να μας μεταδώσει τα μηνύματα πο έπρεπε. Η μυρωδιά από τα νεκρά πτώματα υπάρχει ακόμα και σήμερα, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια. Το σημείο του κρεματορίου ήταν όντως φρικιαστικό, ειδικά ο θάλαμος αερίων.

Μαίρη Ισμαϊλάτι, Β1   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου