Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ένα μικρό γλυπτό για να θυμίζει στους ταξιδιώτες ...



Έξω από το σταθμό της Friedrichstrasse στο Βερολίνο υπάρχει αυτό το γλυπτό, φωτογραφίες του οποίου βλέπετε παρακάτω. Το γλυπτό έχει τον τίτλο «Züge in das leben. Züge in den tod. 1938 – 1945», που σημαίνει «Τρένα για τη ζωή, τρένα για το θάνατο. 1938 – 1945».

Από τη μία πλευρά δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, περιποιημένα, καλοντυμένα, το αγόρι κρατά μια βαλίτσα, το κορίτσι με μια μαθητική σάκα στον ώμο κρατά στην αγκαλιά της το ζωάκι – κούκλα της. Τα παιδιά, με σίγουρο βήμα, «φεύγουν» προς τα δυτικά…

Από την άλλη πλευρά πέντε εβραιόπουλα, τρία κορίτσια και δύο αγόρια, με το αστέρι να σημαδεύει το στήθος, στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο, για να πάρουν κουράγιο, καθώς και αυτά «φεύγουν», προς τα ανατολικά … Πίσω τους δυο βαλίτσες, η μια ανοιγμένη με μια σπασμένη κούκλα μέσα της, και μια μισάνοιχτη θήκη βιολιού. (Κάποιοι/ες τη μέρα που βγήκαν οι φωτογραφίες είχαν αφήσει λίγα λουλούδια).

Από το σταθμό της Friedrichstrasse στο Βερολίνο έφυγαν τα τρένα που μετέφεραν τους Γερμανούς Εβραίους στα ανατολικά, για τα γκέτο, που δημιούργησαν οι Γερμανοί στις περιοχές που κατέλαβαν στην ανατολική Ευρώπη, και, στη συνέχεια, στα στρατόπεδα θανάτου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου