Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ο ναζισμός




Ναζισμός ή Εθνικοσοσιαλισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία ή μορφή φασισμού που περιλαμβάνει το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Ο ναζισμός αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 από επιδράσεις το παγγερμανισμού, της άκρας δεξιάς και της αντικομουνιστικής κουλτούρας των παραστρατιωτικών οργανώσεων (Φράικορπς) που δρούσαν στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εφαρμόστηκε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες (π.χ. Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα). Οι ιδεολογικές αρχές του εθνικοσοσιαλισμού και η εφαρμογή τους στην πράξη οδήγησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945) και στο Ολοκαύτωμα, την εξόντωση των Εβραίων, των Ρομά και άλλων εθνοτικών και κοινωνικών ομάδων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 


Εξετάζοντας τις ρίζες της ναζιστικής ιδεολογίας θα βρούμε ότι αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Anton Drexel και αργότερα από τον Αδόλφο Χίτλερ, ως μέσο για να απομακρυνθεί η εργατική τάξη από τον κομουνισμό. Η ναζιστική ιδεολογία προέβλεπε ότι οι ομοφυλόφιλοι, οι μαύροι, οι ανάπηροι, οι ρομά και οι Εβραίοι δεν έχουν δικαίωμα να ζουν σε αυτόν τον κόσμο και πρέπει να τους αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα, το ίδιο μάλιστα και οι Σλάβοι και γενικά κάθε μειονότητα με ιδιαιτερότητες. Οι Εβραίοι μάλιστα θεωρούνταν μεγάλη απειλή για την Άρια φυλή. Ιδεολογικά λοιπόν ο ναζισμός υποστήριζε την υπεροχή της Άριας φυλής έναντι όλων των υπολοίπων. Η Άρια φυλή αποτελούνταν από «καθαρόαιμους» Γερμανούς και εκείνη ήταν η μόνη που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Οι Σλάβοι ήταν εξαιρετικά υποτιμημένοι και θεωρούνταν κατώτεροι. Το μόνο πράγμα που θεωρούνταν ότι ήταν ικανοί να κάνουν ήταν να γίνουν σκλάβοι. 

Γερμανία 1935. Ζευγάρι Γερμανών Εβραίων που τους ανάγκασαν να φορέσουν ταμπέλες με αντισημιτικά συνθήματα. Δίπλα τους ποζάρουν Γερμανοί Ναζί με τις στολές τους.
Όσον αφορά την εξόντωση των Εβραίων και των τσιγγάνων χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι μέθοδοι, όπως τα πογκρόμ (μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, εθνοτικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους), η «Επιχείρηση Ράινχαρντ», από το όνομα του ανθρώπου που δημιούργησε τα ειδικά στρατόπεδα εξόντωσης, όπως το Άσουσβιτς, προκαλώντας το Ολοκαύτωμα (δηλαδή την εξόντωση) των Εβραίων, αλλά και άλλων ομάδων, με θύματα 6.000.000 Εβραίους και περισσότερους από 500.000 τσιγγάνους.  

Πηγές:
http://www.ww2.gr/index.php?option=articles&id=1581  
http://el.wikipedia.org/


Σόνια Σαμντιμπιάν, Α3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου