Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Μουσική ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό



Η μουσική πάντοτε ως είδος τέχνης και εκπρόσωπος του ''πολιτισμένου'' κόσμου κατέκρινε τον φασισμό, τον ρατσισμό και κάθε παραπλήσια ιδεολογία. Σήμερα, που η κοινωνία σε παγκόσμια εμβέλεια περνάει μια οικονομική κρίση αλλά και κρίση αξιών, αναβιώνουν για ακόμα μια φορά ο ρατσισμός και ο φασισμός και ''έλκουν'' πολύ κόσμο. Ακόμη και στην Ελλάδα, που έχει υποστεί κατά την περίοδο της κατοχής τις συνέπειες του φασισμού, επειδή ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης έχουμε άνοδο του νεοφασιστικού κόμματος ''Χρυσή Αυγή''. Έτσι τώρα όπως πάντα η μουσική έρχεται για να συγκρουστεί με αυτού του είδους τις ιδεολογίες και να περάσει το δικό της μήνυμα.
 
Φυσικά, τα περισσότερα είδη της μουσικής εναντιώνονται στον φασισμό και τον ρατσισμό και κάθε είδους καταπίεση. Κάποια είδη ''κτίστηκαν'' πάνω στο αντιρατσιστικό κίνημα, ενώ άλλα συνηθίζουν απλά να εκφράζουν την οργή τους και την εναντίωση τους για αυτές τις ιδέες.


Η ROCK:  Η Rock μουσική υπήρξε αρχή πολλών άλλων ειδών μουσικής και εξέφραζε έντονα την δυσαρέσκειά της για τέτοιου είδους ιδέες περνώντας μηνύματα ένωσης, αγάπης και αλληλεγγύης.
Παραδείγματα: John Lennon, Imagine



PUNK: Tο πανκ υιοθετήθηκε σαν υποκουλτούρα και τρόπος ζωής από διαφορετικά άτομα και ομάδες, το κοινό στοιχείο όμως ήταν η νεανική οργή και ο χλευασμός του κατεστημένου οικοδομήματος, αλλά και το πάθος για ελευθερία και η αντίθεση στις προκαταλήψεις, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.
 Παραδείγματα: The Casualties

 

Rap: Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση, αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ και από ποικίλα άλλα μουσικά ρεύματα. Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση κυριότατα ανατρεπτική, ρηξικέλευθη, όσο και καυστική, αφού πηγή της μουσικής αυτής είναι τα γκέτο των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απουσιάζει η λυρικότητα και η ποιητική πνοή από ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
 Παραδείγματα: Intifada 

Ορθολογιστές

Ματθαίος Βασιλικός, Α1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου