Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αντιμέτωποι με τον νεοφασισμό σήμερα



Για να αντιμετωπίσουμε κάτι πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι είναι αυτό. Το ίδιο συμβαίνει  και με τον φασισμό. Ας προσδιορίσουμε λοιπόν τι είναι ο φασισμός. Φασισμός ονομάζεται η φυλετική, αυταρχική, πολιτική, εθνικιστική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που ως στόχο έχει να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών, βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μία κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.
Κύρια χαρακτηριστικά του φασισμού είναι ο υπερεθνικισμός, ο σωβινισμός, ο αντισημιτισμός, ο κρατισμός, ο ολοκληρωτισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο μιλιταρισμός και ο αντικομουνισμός.
Σήμερα, στην Ελλάδα αρχίζουν να καλλιεργούνται δυναμικά οι ίδιες πολιτικές καταστάσεις, όπως συνέβη στις χώρες (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) πριν υποστούν τη λαίλαπα του φασισμού. Στις μέρες μας, με την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση οι ακραίες λύσεις του νεοφασιστικού χώρου φαντάζουν σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όχι μόνο ανεκτές αλλά και σωστές.
Για να καταπνίξουμε τον νεοφασισμό πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατοχυρώσουμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και την ανεκτικότητα. Πρέπει να αποκηρύξουμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ολοκαυτώματος, που δίνει σημαντικό πάτημα στους φασίστες για την προπαγάνδα τους. Η νέα γενιά πρέπει να γαλουχείται βιωματικά με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ναζιστικά εγκλήματα, την Αντίσταση μέσω επισκέψεων σε μουσεία και μέσω της τέχνης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλύσουμε τα προβλήματα του σήμερα, που όσο υπάρχουν, δίνουν την ευκαιρία στους φασίστες να έχουν λόγο και να δρουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ρομά αλλά και των οικονομικών - πολιτικών προσφύγων. Επίσης, για να μην μπορούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι νεοναζί στα πιο φτωχά στρώματα είναι απαραίτητο, σε πρώτη φάση, να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο και να καταπολεμηθεί η ανεργία και αργότερα να εγκατασταθεί μια κοινωνική δημοκρατία που θα αμβλύνει τις ταξικές διαφορές και θα διευρύνει το δικαίωμα στη μόρφωση.
Για να νικήσουμε τον φασισμό κυρίως όμως πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τον εαυτό μας καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και τον ορθολογισμό. Για να αντιμετωπίσουμε τον ανορθολογισμό και τον εθνικισμό πρέπει να μετέχουμε ενεργά στα κοινά και να ενημερωνόμαστε αντικειμενικά και πολύπλευρα ώστε να εξαλείψουμε τον φανατισμό. Η νεολαία επίσης θα πρέπει να κινητοποιηθεί ως φυσικό κεφάλαιο του αύριο. Έπειτα, αφού δημιουργήσουμε μια προσωπική αντιφασιστική συνείδηση, χρειάζεται να οργανωθούμε ομαδικά δημιουργώντας τοπικές συλλογικότητες μέσα σ’ ένα ενιαίο αντιφασιστικό κίνημα.


Απόστολος Φουρνατζόπουλος, A3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου