Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Καταγράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας από την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Καταγράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας από την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.



Δεν θα ξεχάσω το οδοιπορικό στην Καισαριανή, που μας θύμισε τα σκληρά χρόνια που πέρασε ο λαός μας στη διάρκεια της κατοχής.

Απόστολος Φουρνατζόπουλος

Φοβερή εντύπωση κατά την επίσκεψή μας στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μου έκανε το πλήθος των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο φασισμό και κυρίως το ότι υπήρχαν άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά επέλεξαν να ακολουθήσουν τους συναγωνιστές τους. Με δυσαρέστησε όμως ότι κάποιοι ανιστόρητοι δεν δείχνουν το δέοντα σεβασμό στο χώρο.
Μαριλένα Γιαλούρη

Ο χώρος του Σκοπευτηρίου ή “Θυσιαστήριο”, όπως θέλει να τον αποκαλούμε ο πρώην Δήμαρχος της Καισαριανής κ. Γ. Κατημερτζής που μας ξενάγησε, ήταν συναρπαστικός. Η είσοδος ήταν περιποιημένη και διασχίζοντας ένα μεγάλο πάρκο φθάσαμε στο σημείο βολής που σήμερα είναι Σημείο Μνήμης. Κατόπιν περάσαμε ένα πορτάκι και φθάσαμε στο σημείο εκτέλεσης των πατριωτών. Ένα ρίγος με διαπέρασε και θυμός διότι χάθηκαν αδικαιολόγητα τόσες ζωές.
Μαίρη Ισμαϊλάτι

Ιδιαίτερα φορτισμένος χώρος και αρκετά ενδιαφέρουσα η ξενάγηση από την οποία μάθαμε πολλά. Ο π. Δήμαρχος μας κίνησε την περιέργεια με τη διήγησή του και μας ευαισθητοποίησε, ώστε να ψάξουμε την ιστορία του τόπου μας.
Ματθαίος Βασιλικός

Η επίσκεψή μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μάθαμε πολλά για την Ιστορία της Ελλάδας στα κατοχικά χρόνια και πατήσαμε τη Γη που είναι ποτισμένη με αίμα.

Άγγελος Κλεάνθης

Ιδιαίτερος χώρος με ένα αξιοπρόσεκτο μνημείο προς τιμή των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς. Ιδιαίτερη και ζωντανή η αφήγηση του κ. Κατημερτζή, ο οποίος αποτελεί μέρος της ιστορίας της Καισαριανής και των γεγονότων, αφού τα έζησε στην ηλικία των έξι ετών.
Φάνης Πέγκας

Έμεινα συγκλονισμένος από το χώρο. Θα προτιμούσα όμως ο κ. πρώην Δήμαρχος που μας ξενάγησε να περιορισθεί στα γεγονότα και να είχε αποφύγει τις πολιτικές τοποθετήσεις.
Δημήτρης Κορόμηλος

Η επίσκεψή μας στο Σκοπευτήριο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Την ώρα που μπαίναμε στο χώρο που εκτελέσθηκαν οι πρώτοι 200 συμπατριώτες μας, ανατρίχιασα ολόκληρη με τη σκέψη ότι μερικά χρόνια πριν κάποιοι άνθρωποι περπατούσαν σε αυτό το διάδρομο, γνωρίζοντας ότι αυτές είναι οι τελευταίες στιγμές της ζωής τους.
Χαρά Στασινοπούλου

Η σημερινή εμπειρία μας στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής ήταν συγκλονιστική. Όλο αυτό, που συνέβη τότε, προσωπικά μου προκάλεσε θυμό γιατί ήταν εντελώς απάνθρωπο, αλλά και συγκίνηση για όλους όσους θυσιάστηκαν.
Αγγελική Κουρουπάκη

Προσωπικά επηρεάστηκα αρκετά από την περιγραφή του κ. Κατημερτζή. Η συγκίνηση και η θλίψη για το μακάβριο αυτό παρελθόν μέσα από τις ανατριχιαστικές περιγραφές στο πεδίο βολής είμαι σίγουρη πως θα μείνουν για αρκετό καιρό χαραγμένες στη μνήμη μου διεγείροντας την περιέργειά μου στην περαιτέρω αναζήτηση της ιστορίας.
Ελευθερία Πασχαλίδη

Η επίσκεψή μας στο Σκοπευτήριο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Βλέποντας το χώρο όπου σκοτώθηκαν οι αγωνιστές νιώσαμε όλοι θλίψη για τη φασιστική θηριωδία, αλλά και συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για το μέλλον μας και τη διασφάλιση της ελευθερίας μας.
Παρασκευή Πανταζή

Ο χώρος φιλοδοξεί να μεταφέρει στον επισκέπτη τα συναισθήματα που επικρατούσαν τότε. Η ξενάγηση του κ. Δημάρχου ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, αφού όχι μόνο γνώριζε την ιστορία, αλλά κατά κάποιο τρόπο τον είχε σημαδέψει, αφού είχε λάβει και ο ίδιος μέρος στα γεγονότα, με όποια συμμετοχή μπορούσε να έχει ένα εξάχρονο παιδί.
Χριστίνα Χατζηθεοδώρου

Ανατριχιαστική εμπειρία! Μπαίνοντας από την πόρτα που οδηγούσε στο χώρο των εκτελέσεων, και μόνο η σκέψη ότι εκεί εκτελέστηκαν 700 συμπατριώτες μας, μου προκάλεσε λύπη αλλά και υπερηφάνεια για αυτούς τους αγωνιστές.
Σόνια Σαμντιμπιάν

Η επίσκεψή μας στον τόπο του μαρτυρίου της Καισαριανής ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε και να πληροφορηθούμε ψάχνοντας για αυτά τα «ανατριχιαστικά» γεγονότα εκείνης της περιόδου, που σίγουρα έχουν μείνει στην μνήμη πολλών ανθρώπων ως μία τρομακτική εμπειρία.
Αντώνης Δασκαλάκης


Με το που πατάς το πόδι σου στο σκοπευτήριο ο χώρος είναι φορτισμένος με συναισθήματα και έκπληξη, για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο φρικαλεότητας στα πλαίσια του πολέμου. Ιδιαίτερη εντύπωση, μου προξένησε η προσήλωση του κ. Δημάρχου-Κατημερτζή στη προσπάθεια του να μας δώσει έναυσμα να ψάξουμε το παρελθόν μας και η ηρωική στάση ,την οποία κράτησαν οι Έλληνες μέχρι τελικής πτώσης έναντι του φασισμού. Παράδειγμα, αποτελεί ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του διερμηνεία στην πλευρά των Γερμανών και προτίμησε να πεθάνει ,πάρα να πάρει την ζωή ένος ακόμα κρατουμένου.
Βαρβάρα Τσότσου, Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου