Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η Ρόζα Παρκς και η αντίδρασή της



Η Ρόζα Παρκς (1913-2005) ήταν μια μαύρη μοδίστρα από το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ. Στις 1 Δεκεμβρίου 1955, καθώς επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της με το λεωφορείο, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα λευκό, αντιστεκόμενη στην πολιτική ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ να επιβάλλουν το διαχωρισμό των μαύρων από τους λευκούς στους δημόσιους χώρους. Στα λεωφορεία οι μαύροι έπρεπε να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τις μπροστινές θέσεις στους λευκούς.

Η πράξη της αυτή, πράξη καθημερινής πολιτικής ανυπακοής, γέννησε ένα κίνημα ενάντια στους φυλετικούς διαχωρισμούς· οι μαύροι μποϊκοτάρισαν για 381 ημέρες τα λεωφορεία. Οι πράξεις αυτές βοήθησαν και το Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο οποίος ήταν από τις κύριες μορφές του αντιρατσιστικού αγώνα στις ΗΠΑ.

Η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.
 Η Ρόζα Παρκς
Σκαρίφημα του λεωφορείου με σημειωμένη τη θέση όπου κάθισε η Ρόζα Παρκς "παραβιάζοντας" τον "κανόνα" που την ήθελε να κάθεται μόνο στο πίσω μέρος του λεωφορείου επειδή ήταν μαύρη.
Ελευθερία Πασχαλίδη, Α3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου