Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Για τα εγκλήματα των ναζί




Εγκλήματα των Γερμανών και των συνεργατών τους στις χώρες που κατέκτησαν
 
Μας είναι αδύνατο να συλλογιστούμε τον όγκο των αποδείξεων. Σε κανένα πόλεμο δε διεπράχθησαν τόσα εγκλήματα. Ήταν «ολοκληρωτικός πόλεμος». Με αυτή τη θεωρία ο γερμανικός στρατός έπαυε να υπολογίζει τις ηθικές αρχές του πολέμου. Οι  διαταγές προς τα Γερμανικά στρατόπεδα ήταν αυστηρές και απάνθρωπες, ώστε να ξεκινήσουν τα εγκλήματά τους που τα είχαν άλλωστε προσχεδιάσει προ πολλού. Η θηριωδία των Γερμανών ναζιστών επεκτάθηκε με μανία. Μερικά από τα αποτρόπαια εγκλήματα είναι τα εξής:
-  Μεταφορά μέρους του πληθυσμού των κατεχόμενων χωρών και η χρησιμοποίησή τους σε καταναγκαστικά έργα.
-  Δολοφονίες αιχμαλώτων ,ομαδικές εκτελέσεις αθώων και απάνθρωπη μεταχείριση πληθυσμού.
-  Παραβιάσεις του διεθνούς πολεμικού δικαίου.
-  Εργάτες-σκλάβοι σε οχυρώματα και πολεμικά έργα  μέχρι εξαντλήσεως εργασίας.
-  Τουφεκισμός μεγάλου αριθμού ομήρων.
-  Λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.
-  Άνευ πολεμικού σκοπού καταστροφή χωρών.
-  Μέθοδος συλλήψεων με τη βοήθεια της Γκεστάπο συνεχίζεται τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
-  Διώξεις Εβραίων και άλλων πληθυσμιακών ομάδων (ατόμων με ειδικές ανάγκες, ομοφυλοφίλων, τσιγγάνων κτλ.)

Τρόποι βασανιστηρίων και δολοφονιών των ναζί
Οι ναζί ακολούθησαν μια μελετημένη μέθοδο κατά των αιχμαλώτων του πολέμου . Πίστευαν ότι με την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια και τον εξευτελισμό ,θα μείωναν την αγωνιστική διάθεση των αιχμαλώτων και θα τους ανάγκαζαν να αμφιβάλλουν για το σκοπό που αγωνίστηκαν και για το μέλλον της πατρίδας τους. Έτσι οι αιχμάλωτοι θα απελπίζονταν  και θα γίνονταν πειθήνια  όργανά τους. Βλέποντας όμως ότι με τη  μέθοδο αυτή δεν κέρδιζαν τίποτα, άρχισαν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση των αιχμαλώτων από την στιγμή της σύλληψης παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς  νόμους. Στρατιώτες αιχμάλωτοι, εξαντλημένοι από την πείνα και τις κακουχίες υποχρεώνονταν να βαδίζουν ώρες ολόκληρες πεζοί .Όσοι από αυτούς δεν μπορούσαν, οι Γερμανοί συνοδοί τους χτυπούσαν με μαστίγια μέχρι να ξεψυχήσουν. Και στα στρατόπεδα το φαγητό ήταν περιορισμένο, αν όχι ανύπαρκτο, ενώ η στέγασή τους, όταν υπήρχε μέριμνα για αυτή, περιορισμένη και πολύ κακή.
Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί ήταν η ίδια σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που οι Γερμανοί δημιούργησαν σε όλες τις χώρες που κατέλαβαν, τα στρατόπεδα εξόντωσης με τους θαλάμους αερίων, ήταν πραγματικά «εργοστάσια θανάτου». Οι Γερμανοί, όταν επρόκειτο να κάνουν  εκτελέσεις, συχνά υποχρέωναν τους μελλοθάνατους να γυμνώνονται και μετά τους τοποθετούσαν στο χείλος των λάκκων, ώστε μόλις δολοφονούνταν να πέφτουν μόνοι τους μέσα. Το χειμώνα συνήθιζαν να δένουν τα χέρια και τα πόδια ενός κρατουμένου και να τον ρίχνουν σε ένα βαρέλι γεμάτο παγωμένο νερό, για να διαπιστωθεί πόσο μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Άλλους κρατουμένους τους κρεμούσαν δεμένους και τους άφηναν στα σκυλιά των στρατοπέδων. Το χειρότερο από όλα όμως ήταν που χρησιμοποιούσαν τους κρατούμενους ως στόχους για σκοποβολή. Τοποθετούσαν τον κρατούμενο σε μια απόσταση και του έδιναν να κρατά στο χέρι ένα ποτήρι. Μετά πυροβολούσαν και αν ο σκοπευτής έβρισκε το στόχο, που ήταν το ποτήρι, χάριζε την ζωή στον κρατούμενο ,εάν όχι τον εκτελούσε, εάν φυσικά δεν τον είχαν σκοτώσει προηγουμένως οι σφαίρες. Οι  Γερμανοί σε πολλές περιπτώσεις διέπρατταν φρικαλεότητες με συνοδεία μουσικής. Έτσι σκέπαζαν τις φωνές των ανθρώπων που βασανίζονταν, αλλά και τονιζόταν η «ειρωνεία» και η σκληράδα με την οποία όφειλαν να αντιμετωπίζουν τους άλλους οι ναζί. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται η δημιουργία ορχηστρών στα στρατόπεδα, ενώ υπήρξε και η περίπτωση κρατούμενοι να διαταχθούν να συνθέσουν μουσική που θα παιζόταν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Χιτλερική νεολαία
Βασική αποστολή της χιτλερικής νεολαίας ήταν να διαπαιδαγωγήσει τους νέους σύμφωνα με τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και να εξασφαλίσει ότι αυτοί θα υπηρετούσαν άκριτα το ναζιστικό κράτος.
Νέοι, τόσο υπό την πίεση του καθεστώτος, όσο και αυτόβουλα, προσχώρησαν στην προσπάθειά τους  να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την θέση τους στη γερμανική κοινωνία.
Oι εκδρομές, οι κατασκηνώσεις και κάθε λογής ομαδικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις, η ατομική ευθύνη και η ανάληψη ηγετικών θέσεων από τους ίδιους τους νέους αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα. Από το 1939 η ένταξη και η προσφορά υπηρεσιών σε αυτήν έγινε υποχρεωτική.

Διωγμοί Εβραίων και Ολοκαύτωμα
Το πρόγραμμα του ναζιστικού κόμματος αναφέρει μια σειρά από μέτρα κατά των Εβραίων. Σύμφωνα με του ναζί Γερμανός πολίτης μπορεί να είναι κάθε άτομο που έχει «γνήσιο γερμανικό αίμα» και δε δεσμεύεται από καμία θρησκεία. Οι Εβραίοι δε θεωρούνταν ότι ανήκουν στο γερμανικό λαό και ουδέποτε θα μπορούσαν να γίνουν Γερμανοί πολίτες. Οι Εβραίοι που ζούσαν στη Γερμανία αντιμετωπίστηκαν ως ξένο σώμα μέσα στο γερμανικό λαό και για αυτό το λόγο δεν έπρεπε να κατέχουν δημόσιες θέσεις. Οι εφημερίδες του ναζιστικού κόμματος καλλιεργούσαν το μίσος ενώ και στελέχη του κόμματος δεν παρέλειπαν να τους γελοιοποιούν. Νόμοι απαγόρευαν στους Εβραίους να ασκούν διάφορα επαγγέλματα, περιόριζαν την κοινωνική τους ζωή και δραστηριότητα, ενώ από το φθινόπωρο του 1938 τους απέκλεισαν τελείως από την γερμανική κοινωνία. Διωγμοί ,εμπρησμοί, λεηλασίες υποχρέωσαν τους Εβραίους να φορούν στο στήθος και την πλάτη το διακριτικό άστρο των Εβραίων και να κατοικούν στα «γκέτο»   

Βίαιη μεταφορά γυναικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Υπάρχουν στοιχεία και για ανελέητο ξυλοδαρμό γυναικών στη μεταφορά τους σε παραρτήματα στρατοπέδων. Αφού τις ξύριζαν το κεφάλι  και τις σφράγιζαν στο χέρι, τις υποχρέωναν να κάνουν ένα καυτό μπάνιο και στη συνέχεια ένα παγωμένο ντους. Οι άντρες των Ες Ες τις υποχρέωναν να στέκονται γυμνές  μπροστά τους. Μέτα την «καθαριότητα» τις έδιναν βρώμικα ρούχα. Επιπλέον, τα κρεβάτια στα στρατόπεδα ήταν συχνά ένα σανίδωμα δύο επί δύο μέτρα, στο οποίο έπρεπε να κοιμηθούν ακόμη και εννέα άτομα, συχνά χωρίς. Στο προσκλητήριο έπαιρναν όλες μέρος ακόμα και οι ετοιμοθάνατες, τις οποίες μετέφεραν οι ίδιες.
Οι εργασίες τους ήταν ο καθαρισμός των καταστραμμένων σπιτιών, η κατασκευή δρόμων και η αποξήρανση ελών. Οι επόπτες κατά την επιτήρησή τις χτυπούσαν χωρίς λόγο και άφηναν τα σκυλιά του στρατοπέδου να επιτίθενται σε αυτές, συχνά για διασκέδαση. Η έλλειψη πόσιμου νερού ήταν τόσο μεγάλη που πολλές έπιναν χιόνι ή νερό από λακκούβες. Όσες ήταν εξαντλημένες ή άρρωστες και δεν μπορούσαν να δουλέψουν εξοντώνονταν.

Δολοφονία παιδιών στα στρατόπεδα
Υπάρχουν αφηγήσεις μαρτύρων για το πώς φέρονταν στα παιδιά που είχαν γεννηθεί στα στρατόπεδα, τα παιδιά που ήρθαν μαζί με τους γονείς τους, τα παιδιά των Εβραίων ,τα παιδιά που έζησαν μαζί ως αιχμάλωτοι και τα παιδιά που στάλθηκαν κατευθείαν στα κρεματόρια. Μία γυναίκα ετοιμόγεννη ήταν υποχρεωμένη να βαδίζει  δέκα χιλιόμετρα καθημερινώς , μαζί με άλλους αιχμαλώτους για να εργαστεί. Αν ζητούσε να ξεκουραστεί τότε ο επικεφαλής μαζί με τα Ες-Ες την ανάγκαζαν να δουλεύει περισσότερό από τις άλλες αιχμάλωτες. Μόνο την τελευταία στιγμή τους επέτρεπαν να λείψουν από την εργασία τους. Όταν γεννιόντουσαν τα παιδιά, έβαζαν στο πόδι τους ένα νούμερο, καθώς τα νεογέννητα είχαν τόσο μικρά χέρια που δεν επέτρεπαν το «μαρκάρισμα» εκεί. Αφού τα εξέταζαν, όσα από αυτά ήταν υγιή τα μετέφεραν σε ειδικούς θαλάμους, ενώ όσα δεν κρίνονταν ως τέτοια τα οδηγούσαν κατευθείαν στα κρεματόρια.
Η θέση των παιδιών ήταν πολύ πιο δύσκολη από των μεγάλων ,διότι δεν λάμβαναν ποτέ δέματα, ενώ τα δέματα του Ερυθρού Σταυρού ποτέ δεν έφταναν στα χέρια των κρατουμένων. Υποχρεώνονταν να σέρνουν κάρα γεμάτα με κάρβουνα, σιδερένιες  μηχανές και άλλα βαριά αντικείμενα.

Δολοφονίες ατόμων με ειδικές ανάγκες
Για τους ναζί οι ανάπηροι, άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν βάρος επειδή η φροντίδα τους κόστιζε στο γερμανικό κράτος σε πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αλλά, κυρίως, γιατί η ύπαρξη ατόμων με σωματικές ή ψυχικές αναπηρίες θεωρούνταν προσβολή στο ναζιστικό ιδεώδες μιας κοινωνίας αποτελούμενης από «Άρειους υπεράνθρωπους». Αφού πρώτα οι ναζί δοκίμασαν να στειρώσουν τους ανάπηρους με ακτίνες Χ, προχώρησαν με το «Πρόγραμμα Τ-34» στη φυσική τους εξόντωσή πειραματιζόμενοι με διάφορες μεθόδους (μεταξύ των οποίων και τα δηλητηριώδη αέρια). Οι ανάπηροι ήταν τα πρώτα θύματα των ναζί που εξοντώθηκαν μαζικά για αυτό που ήταν.

Δολοφονίες ομοφυλόφιλων
Οι ομοφυλόφιλοι, άντρες και γυναίκες, αποτέλεσαν στόχο του Ολοκαυτώματος, καθώς η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ασύμβατη με το ναζισμό, γιατί, σύμφωνα με τις θεωρίες των ναζί, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούσαν να αναπαράγουν την κυρίαρχη φυλή. Αυτή η άποψη συνδυαζόταν με την ομοφοβία και με την αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να είναι μεταδοτική.

Δολοφονίες τσιγγάνων
Οι ρομά πλήρωσαν και αυτοί το δικό τους μεγάλο φόρο αίματος. Η εκστρατεία του Χίτλερ ενάντια στους ρομά περιλάμβανε μια ιδιαίτερα παράδοξη εφαρμογή της ναζιστικής «φυλετικής ευγονικής».

Δολοφονίες κομουνιστών
Πάρα πολλά άτομα που ήταν αριστεροί, κυρίως κομουνιστές, δολοφονήθηκαν για αυτό το λόγο. Εξάλλου, οι κομουνιστές ήταν από τους πρώτους που στάλθηκαν από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ναζί φοβόνταν τους Γερμανούς κομουνιστές λόγω των δεσμών τους με τη Σοβιετική Ένωση και την εβραϊκή κοινότητα της χώρας τους, καθώς και γιατί εκλαμβάνονταν ως απειλή στο γερμανικό ναζισμό.
Βαρβάρα Τσότσου, Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου